Ga naar de inhoud

Over ons

Wat is de Race of the Classics?

De Race of the Classics voor Young Professionals wordt ieder jaar door ruim 680 jonge talenten gevaren aan boord van 23 klassieke zeilschepen in allerlei soorten en maten. Het behoud van ons varend erfgoed is een van de belangrijkste doelstellingen van de Stichting Race of the Classics.

De Race of the Classics bestaat uit twee edities: sinds 1989 in April voor studenten verbonden aan een hogeschool of universiteit en sinds 2006 in Oktober voor Young Professionals werkzaam bij toonaangevende (inter)nationale bedrijven. De Young Professionals nemen deel aan een echte zeilrace op de Noordzee. Sinds enkele jaren vertrekt de vloot vanuit de Veerhaven te Rotterdam, het doel is een oversteek naar Ipswich. Bij slecht weer kan de vloot uitwijken naar Den Helder of Brugge en uiteindelijk finisht de vloot via IJmuiden op het IJ in Amsterdam waar het evenement wordt afgesloten met een spetterend eindfeest.

Zeilervaring is niet nodig. Onder de bezielende leiding van ervaren schippers en de bemanningsleden ervaren de Young Professionals hoe het er op een zeilschip op de Noordzee aan toe gaat. Om de Race of the Classics for Young Professionals te verwezenlijken wordt er door 12 enthousiaste Young Professionals, met affiniteit voor organiseren, zeilen en veel gezelligheid, een jaar lang hard gewerkt. Daardoor is het evenement inmiddels uitgegroeid tot de grootste zeilrace op klassieke zeilschepen in Nederland.

Historie

 

In 1989, bedachten twee studenten van de Amsterdamse Academie achter de bar van hun studentenhuis de Race of the Classics. Na een paar maanden organiseren en plannen was “De Rees” een feit. Het idee voor een zeilrace mondde uit in een “kleine” zeiltocht van Amsterdam naar Ramsgate en weer terug. Inmiddels is deze “kleine” zeiltocht uitgegroeid tot een professioneel georganiseerd evenement wat wij nu allemaal kennen als de “Race of the Classics”.

Luc van Laarhoven, nu woonachtig in Luxemburg, is een van de oprichters. Nog steeds volgt hij het evenement jaarlijks. “Ik hoop dat het evenement wel blijft zoals het bedoeld is; voor en door Studenten & Young Professionals en zonder winstoogmerk”, aldus Luc van Laarhoven.

KLASSIEKE ZEILVAART

Sinds 1989 zeilt de Race of the Classics met Nederlandse klassieke zeilschepen. De Gallant, de Tecla, de Twister en de Tolkien zijn slechts een paar schepen die al jaren met trots meedoen aan ‘De Rees’. In totaal varen jaarlijks ongeveer 23 schepen mee, variërend van 30 tot 50 meter. De vloot bestaat onder andere uit loggers, kotters, barkentijnen, tweemasters, driemasters, klippers en schoeners. De schepen zijn nog traditioneel getuigd, wat betekent dat het varen nog erg arbeidsintensief is en de nodige zeilkennis vraagt.

Dat dit varend erfgoed het elk jaar tegen elkaar opneemt op de Noordzee, in een wedstrijd voor en door studenten & young professionals, levert altijd weer een uniek schouwspel op. Het zeilen op een klassiek zeilschip gecombineerd met de spanning van een overtocht naar Engeland is op zichzelf al een enorme ervaring. Voeg daar het competitie-element aan toe en je hebt de Race of the Classics.